Mi a közös a hőszivattyúban, június közepében és egy magyar fizikusban?

A fenti három dolognak látszólag semmi köze egymáshoz, de cikkünk végére kiderül, nagyon is összefüggenek.

Kezdjük egy száraz..nak tűnő definícióval: a hőszivattyú „olyan berendezés –kalorikus gép –, mely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletűkörnyezetből hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa, és leadja az ottani környezetnek.” 1 Egyaránt képes hűteni és fűteni is, a skandináv országok népszerű és gazdaságos fűtési megoldása. Magyarországon még csak most van elterjedőben, pedig nekünk lenne igazán okunk használni:

a címben beharangozott magyar fizikus, Heller László találta fel.

A múlt század elején a Nagyváradon született gépészmérnök által 1940-ben kidolgozott megoldást, mely az erőművek hűtővizének vízveszteség nélkül, levegővel történő száraz hűtésére szolgál, azóta is világszerte alkalmazzák „Heller-System”néven. 2

A hőszivattyú működése

A hőszivattyú a napelemes rendszerekkel együtt tökéletes része lehet a megújuló erőforrásokból összeállított energiamixnek. Alkalmas otthonunk fűtésének gazdaságos ellátására, míg a napelem által előállított villamosenergia kiváltja áramszámlánkat, ráadásul utóbbi karbantartást sem igényel.

Azért, hogy a cikkünk alapjául szolgáló kérdést maradéktalanul megválaszoljuk: a nyár kezdetén, június 13-án ünnepeljük a magyar feltalálók napját, már 2009 óta. Számos tudós származik a történelmi Magyarország területéről, szabadalmaik nélkül világunk nem hasonlítana ma ismert önmagára.

Névsoruk és érdemeik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala oldalán találhatók, izgalmas ismeretterjesztést kínálva.

1Wikipédia - https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91szivatty%C3%BA    

2Wikipédia - https://hu.wikipedia.org/wiki/Heller_L%C3%A1szl%C3%B3

Forrás: https://welovebudapest.com/cikk/2023/6/13/budapest-tortenelem-magyar-feltalalok-talalmanyok

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala: https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es-talalmanyaik

 

A “Elfogadás”, gombra kattintva Ön beleegyezik, hogy az Ön eszközén sütiket tároljunk a webhely navigációjának javítása, a webhely használatának elemzése és a marketingtevékenységünk támogatása érdekében. További információkért tekintse meg Adatvédelmi szabályzatunkat.